Ochrona środowiska naturalnego
Ze względu na ochronę środowiska naturalnego, a także zapewnienie bezpieczeństwa zdrowia ludzi począwszy od dnia 1 stycznia 2014 r. stosowanie zasad integrowanej ochrony roślin stanie się obowiązkiem wszystkich profesjonalnych użytkowników środków ochrony roślin w UE. Integrowana ochrona roślin jest sposobem ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi, polegającym na wykorzystaniu wszystkich dostępnych metod ochrony roślin, w szczególności metod niechemicznych, w sposób minimalizujący zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska.
Ogólne zasady integrowanej ochrony roślin:
1. Zapobieganie występowaniu organizmów szkodliwych lub ograniczanie ich negatywnego wpływu, które powinno być osiągane m.in. przez:
a) stosowanie płodozmianu,
b) stosowanie właściwej agrotechniki,
c) stosowanie odmian odpornych lub tolerancyjnych oraz materiału siewnego i nasadzeniowego poddanego ocenie zgodnie z przepisami o nasiennictwie,
d) stosowanie zrównoważonego nawożenia, wapnowania, nawadniania i melioracji,
e) zapobieganie introdukcji organizmów szkodliwych,
f) ochronę i stwarzanie warunków sprzyjających występowaniu organizmów pożytecznych,
g) stosowanie środków higieny fitosanitarnej (takich jak regularne czyszczenie maszyn i sprzętu wykorzystywanego w uprawie roślin), aby zapobiec rozprzestrzenianiu się organizmów szkodliwych.
2. Monitorowanie występowania organizmów szkodliwych. Decyzje o wykonaniu zabiegów ochrony roślin powinny być podejmowane w oparciu o monitoring występowania organizmów szkodliwych. Należy wykorzystać w pełni wiedzę o biologii organizmów szkodliwych dla roślin.
3. Zwalczanie organizmów szkodliwych dla roślin należy prowadzić z wykorzystaniem w pierwszej kolejności metod biologicznych, fizycznych i agrotechnicznych, przedkładając je nad metody chemiczne. Stosowanie środków ochrony roślin powinno być ograniczone do niezbędnego minimum, w szczególności poprzez zredukowanie dawek lub ograniczenie ilości wykonywanych zabiegów. Dokonując wyboru środków ochrony roślin należy wybierać takie preparaty, które mogą powodować jak najmniej skutków ubocznych dla zdrowia ludzi i środowiska, a także stosować środki w sposób ograniczający ryzyko powstania odporności u organizmów szkodliwych.
Czym jest Integrowana Produkcja?
Integrowana produkcja (IP) jest nowoczesnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie zdrowej produkcji roślinnej podlegającej certyfikacji i oznakowanej logo IP. Uzyskany certyfikat jest urzędowym poświadczeniem, że produkcja odbywała się w oparciu o metodyki IP. Stosowanie metodyk IP zapewnia, że w wytworzonych płodach rolnych nie zostały przekroczone dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych. Jednocześnie w sposób zrównoważony wykorzystywane są zasoby środowiskowe w gospodarstwie. Oprócz korzyści marketingowych wynikających ze sprzedaży żywności o poświadczonej urzędowo jakości istnieje szereg innych argumentów, dla których warto wdrożyć IP: Zbieżność założeń sytemu Integrowanej Produkcji z zasadami integrowanej ochrony roślin pozwala stwierdzić, że wdrożenie IP w chwili obecnej gwarantuje wypełnienie obligatoryjnego wymogu wprowadzenia zasad integrowanej ochrony roślin od 2014 r. Urzędem odpowiedzialnym na mocy prawa za wydawanie certyfikatów oraz nadzór nad systemem jest Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, która kontroluje cały proces produkcyjny w gospodarstwie rolnym.
Szczegółowe informacje dotyczące metody integrowanej można znaleźć na naszej stronie internetowej: www.glowno.pl w zakładce informacje dla rolników, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa lub uzyskać od inspektor Bożeny Kula w siedzibie Urzędu Miejskiego w Głownie przy ul. Ludwika Norblina 1 (dawna ul. Sikorskiego 3) – I piętro, pok. 18, od pon. do pt. w godz. 8:00-16:00, tel. (42) 719-46-08.
Przypomina się też o obowiązku dla podmiotów prowadzących działalność polegającą na produkcji i obrocie żywnością tradycyjną i lokalną o podleganiu ogólnym zasadom prawa żywnościowego, że jako podmioty działające na rynku spożywczym należy złożyć wniosek o wpis do rejestru i uzyskać zatwierdzenie, zgodnie z przepisami art.61 i 63 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z póź. zm.). Rolnik powinien złożyć wniosek do Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Zgierzu przy ul. Andrzeja Struga 23, tel. (42) 714-02-66 centrala, lub bezpośredni: (42) 714-01-11. Do wniosku rolnik musi załączyć kopię zaświadczenia o nadaniu numeru ewidencyjnego gospodarstwa jaki otrzymał od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa uprawniający do otrzymywania dopłat bezpośrednich. Wzór wniosku można pobrać z naszej strony internetowej: www.glowno.pl w zakładce informacje dla rolników lub otrzymać na miejscu w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Zgierzu albo pobrać ze strony internetowej tej instytucji. Dodatkowe informacje w przedmiotowej sprawie można uzyskać od inspektor Bożeny Kula w siedzibie Urzędu Miejskiego w Głownie przy ul. Ludwika Norblina 1(dawna ul. Sikorskiego 3) – I piętro, pok. 18, od pon. do pt. w godz. 8:00-16:00, tel. (42) 719-46-08.
Więcej informacji: