8 kwietnia 2020

«kwiecień 2020»
    CZERWIEC – Głowno w Projekcie Plażówka
    W sąsiedztwie plaży i kąpieliska na zalewie Mrożyczka w Głownie funkcjonują boiska do piłki plażowej, z których chętnie korzystają miłośnicy tej dyscypliny sportowej. W roku 2012 Głowno włączone zostało do Projektu Plażówka. Od tej chwili kolejne edycje turnieju odbywają się również w ramach Projektu Plażówka.
  • MAJ – Rodzinny Piknik Biegowy
    MAJ – Rodzinny Piknik Biegowy To impreza plenerowa łącząca sportową rywalizację z aktywnym, rodzinnym wypoczynkiem na świeżym powietrzu. Patronuje jej Burmistrz Głowna. Co roku gromadzi blisko 400 zawodników w wieku od kilku do kilkudziesięciu lat.
    PAŹDZIERNIK – Ogólnopolski Przegląd „Taneczne Wiktorie”
    To prawdziwe święto tańca. Jego organizatorem jest Miejski Ośrodek Kultury w Głownie. Imprezie patronuje Burmistrz Głowna, a odbywa się ona w Hali Sportowo-Widowiskowej przy Szkole Podstawowej nr 2 w Głownie. Ostatnia edycja przyciągnęła ponad 700 tancerzy z całej Polski.

Oświadczenie

W związku ze stanowiskiem Pana Zbigniewa Rau Wojewody Łódzkiego i jego wnioskiem o wygaszenie mi mandatu Burmistrza Głowna, otrzymuję wiele oznak poparcia i sympatii. Podkreślany jest absurd sytuacji, w której za działalność Burmistrza Głowna w Zarządzie Ochotniczej Straży Pożarnej w Głownie działającej na rzecz ochrony życia, mienia i bezpieczeństwa mieszkańców Głowna, Burmistrz Głowna ma zostać pozbawiony swej funkcji.

Dziękuję serdecznie za wszelkie przejawy wsparcia. To najważniejsza dla mnie ocena wypełniania przeze mnie piastowanej funkcji. Od roku 2010 od chwili wyboru mnie na stanowisko burmistrza po raz pierwszy, a od roku 2014 po raz kolejny, to właśnie tylko mieszkańcy Głowna, a nie nikt inny mają prawo oceniać moją pracę dla naszego miasta.

Nie zgadzam się z opinią Pana Zigniewa Rau Wojewody Łódzkiego w zakresie mojego udziału w Zarządzie OSP w Głownie. Wobec podjętych przez niego decyzji sprawa ta, zgodnie z przepisami prawa trafi pod ocenę sądową, której należy się podporządkować.

Wobec powyższego, a także w związku z opublikowaną w ostatnim wydaniu „Wieści z Głowna i Strykowa” (nr 26 z dnia 29.06.2017r.) inicjatywą poparcia dla mnie poprzez zbieranie podpisów i organizację wyjazdu do Urzędu Wojewódzkiego w Łodzi, zwracam się z prośbą o nieprzeprowadzanie tej akcji. Dziękując wszystkim zaangażowanym, proszę o pozostawienie sprawy ocenie sądu.

Burmistrz Głowna

Grzegorz Janeczek

e-mail: sekretariat@glowno.pl

/UMGlowno/skrytka