23 sierpnia 2017

14 15 16 17 18 dzień: 19 dzień: 20
21 22 23 24 25 dzień: 26 dzień: 27
    CZERWIEC – Głowno w Projekcie Plażówka
    W sąsiedztwie plaży i kąpieliska na zalewie Mrożyczka w Głownie funkcjonują boiska do piłki plażowej, z których chętnie korzystają miłośnicy tej dyscypliny sportowej. W roku 2012 Głowno włączone zostało do Projektu Plażówka. Od tej chwili kolejne edycje turnieju odbywają się również w ramach Projektu Plażówka.
    SIERPIEŃ – Spływ kajakowy MROGA TROPHY
    To impreza z długoletnią już tradycją. W roku 2015 odbędzie się jej dwunasta edycja. Co roku na trasie spływu nurtem rzeki Mrogi rywalizuje kilkudziesięciu śmiałków. Swą wytrzymałość i determinację testują na około 5-kilometrowej trasie spływu z Dmosina do Głowna. Uczestnicy spływu zmuszeni są miejscami do przenoszenia kajaków i pokonywania rozmaitych przeszkód.

Rada Miejska zajęła stanowisko – Burmistrz nie naruszył ustawy antykorupcyjnej

W środę, 11 stycznia 2017 r. odbyła się nadzwyczajna sesja Rady Miejskiej w Głownie w sprawie pisma Łódzkiego Urzędu  Wojewódzkiego w Łodzi z dnia 29.12.2016 r. dotyczącego wezwania do złożenia wyjaśnień na temat możliwości zaistnienia sytuacji naruszenia przez Burmistrza Głowna art. 4 pkt 4 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.
Burmistrz Głowna oraz Rada Miejska w Głownie zostali  poproszeni przez Wojewodę o informację, czy Burmistrz Głowna pełni funkcję w zarządzie ochotniczej straży pożarnej  i czy podmiot ten prowadzi działalność gospodarczą.
W stanowisku przyjętym jednogłośnie przez Radę Miejską w Głownie znalazły się wyjaśnienia przekazane Przewodniczącej Rady Miejskiej w Głownie Magdalenie Szajder zarówno przez Burmistrza Głowna Grzegorza Janeczka, jak i  Prezesa OSP Głowno Andrzeja Rucińskiego, jak również opinia prawna sporządzona na tę okoliczność.
Burmistrz Głowna zasiadał w Zarządzie OSP Głowno w okresie od 6.03.2016 r.  W grudniu 2016 r. złożył rezygnację, gdyż głowieńska OSP planowała po raz pierwszy  ubiegać się w 2017 r. o środki finansowe w konkursach na realizację zadań z zakresu pożytku publicznego ogłoszonych przez Burmistrza w grudniu 2016 r.
OSP Głowno funkcjonuje w oparciu o przepisy ustawy Prawo o Stowarzyszeniach i ustawie o Ochronie Przeciwpożarowej i nie prowadzi działalności gospodarczej. Prezes OSP Ruciński wyjaśnił, iż OSP wynajmuje sklep przy ul. Bielawskiej 16 oraz sporadycznie salę widowiskową z przeznaczeniem na działalność statutową jednostki.
Zgodnie z aktualnym odpisem z rejestru stowarzyszeń oraz Statutem OSP Głowno, do jej reprezentowania na zewnątrz uprawniony jest wyłącznie Prezes, zaś umowy, pełnomocnictwa i dokumenty finansowe w imieniu stowarzyszenia podpisuje Prezes lub Wiceprezes i Skarbnik.
Na zlecenie Burmistrza Głowna  oraz Przewodniczącej Rady Miejskiej w  Głownie sporządzona została opinia prawna, z której wynika, że Burmistrz w okresie od 6 marca 2016 do 29 grudnia 2016 r. był członkiem OSP Głowno. OSP w Głownie jest Stowarzyszeniem działającym na podstawie wpisu do KRS w rejestrze stowarzyszeń. OSP nie prowadzi i nie prowadziło od dnia 06.03.2016 r. do chwili obecnej działalności gospodarczej. Burmistrz nie narusza art. 4 Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz.U. z 2006 r. Nr 216, poz. 1584 z późn. zm. w tym art. 4 pkt. 4 powołanej ustawy.
Stanowisko Rady Miejskiej w Głownie zostanie przesłane do Wojewody Łódzkiego. Osobne wyjaśnienia prześle do Wojewody również Burmistrz Głowna.

baner toplayer
Dzień Głowna 2017