18 września 2018

3 4 5 6 7 dzień: 8 dzień: 9
10 11 12 13 dzień: 14 15 16
    SIERPIEŃ – Rodzinna Re-Kreacja nad Mrożyczką
    W okresie wakacji w Głownie na terenie rekreacyjnym nad głowieńskim zalewem Mrożyczka (przy ul. Zgierskiej i Swoboda) odbywa się wiele plenerowych imprez weekendowych. W roku 2015 będą to tematyczne pikniki rodzinne w ramach Kreatywnego Lata Rodzinnego w Głownie.
    CZERWIEC – Głowno w Projekcie Plażówka
    W sąsiedztwie plaży i kąpieliska na zalewie Mrożyczka w Głownie funkcjonują boiska do piłki plażowej, z których chętnie korzystają miłośnicy tej dyscypliny sportowej. W roku 2012 Głowno włączone zostało do Projektu Plażówka. Od tej chwili kolejne edycje turnieju odbywają się również w ramach Projektu Plażówka.
  • MAJ – Rodzinny Piknik Biegowy
    MAJ – Rodzinny Piknik Biegowy To impreza plenerowa łącząca sportową rywalizację z aktywnym, rodzinnym wypoczynkiem na świeżym powietrzu. Patronuje jej Burmistrz Głowna. Co roku gromadzi blisko 400 zawodników w wieku od kilku do kilkudziesięciu lat.

Oświadczenie Burmistrza Głowna

W związku z akcją zbierania podpisów za odwołaniem Burmistrza Głowna, po raz kolejny wzywam inicjatora tej akcji tj. Fundację Swoboda i jej Prezesa Mariusza Kokocińskiego do zaprzestania okłamywania Mieszkańców Głowna oraz posługiwania się nieprawdą i manipulacjami, głoszonymi także przez osobę, wobec której Radni Rady Miejskiej w Głownie podjęli działania w zakresie ich ochrony przed szkalowaniem i  zniesławianiem.

Po raz kolejny z całą odpowiedzialnością oświadczam, że nigdy nie zamierzałem i nie zamierzam likwidować Przychodni prowadzonej przez „Fundację” Swoboda. Ten, kto  takie informacje rozpowszechnia – kłamie i manipuluje mieszkańcami. Przypominam, że:

1. Budynek przy ul. Sosnowej 4 jest od 2014 r. prywatną własnością Pana Mariusza Kokocińskiego, mieszkańca Gminy Stryków,

2. W budynku przy ul. Sosnowej 4 na wyższych piętrach znajduje się prywatny ZOL – Zakład Opiekuńczo – Lecznicy Medical czyli zakład opiekuńczo – leczniczy dla ludzi starych i niepełnosprawnych prowadzony przez spółkę będącą w 90% własnością Pana Mariusza Kokocińskiego, mieszkańca Gminy Stryków.

3. Na parterze tego samego budynku należącego do Pana Mariusza Kokocińskiego od kilku miesięcy działa – przeniesiona z poprzedniej lokalizacji - przychodnia prowadzona przez Fundację Swoboda, której prezesem jest również Pan Mariusz Kokociński.

4. Powtarzam po raz kolejny, że po pożarze prywatnej placówki pod Pabianicami w grudniu 2015 r., w którym zginęła 90-letni podopieczna – jak informowano – powiatowe inspektoraty nadzoru budowlanego województwa łódzkiego miały przeprowadzić kontrole bezpieczeństwa tego typu instytucji. To w związku z zapowiedzią tychże kontroli Burmistrz Głowna, któremu notabene PINB w ogóle nie podlega, zwrócił się do tej jednostki powiatowej jedynie z prośbą o potwierdzenie spełnienia warunków bezpieczeństwa przez w/w ZOL Medical.

5. Sam Pan Kokociński oświadczył Radnym Rady Miejskiej w Głownie na komisji w dniu 17.12.2015 r., że zwracał się on do Burmistrza Głowna o zwolnienie z podatku firm, których jest właścicielem i  udziałowcem. Ponadto żądał zakupu z miejskich pieniędzy sprzętu medycznego do będącego Jego prywatną własnością ZOL Medical – na co prawo nie pozwala.

Niespełnienie przez Burmistrza Głowna życzeń Pana Kokocińskiego, stało się podstawą prowadzonej na terenie Głowna kampanii oszczerstw i pomówień pod adresem Burmistrza Głowna, której celem jest Jego usunięcie z pełnionej funkcji. Najbardziej kłamliwym jest zarzut, że Burmistrz chce zamknąć przychodnię. Prawda jest zaś taka, że Burmistrz Głowna nigdy nie podejmował żadnych działań wobec Przychodni Fundacji Swoboda, a zapytanie o spełnienie warunków bezpieczeństwa dotyczyło jedynie drugiego podmiotu czyli ZOL-u. Inne bowiem warunki musi spełniać przychodnia, a inne zakład opieki nad ludźmi starymi i niepełnosprawnymi.

Zwracam się zatem po raz kolejny do Prezesa Mariusza Kokocińskiego o zaprzestanie manipulowania Mieszkańcami Głowna poprzez informowanie ich, że Burmistrz chce zlikwidować przychodnię, bo to kłamstwo.

Wzywam Pana Mariusza Kokocińskiego do powstrzymania się od pomówień i oszczerstw. Jednocześnie wnoszę o umożliwienie zapoznania się mieszkańców Głowna z niniejszym stanowiskiem Burmistrza Głowna poprzez jego umieszczenie obok wszystkich punktów zbierania podpisów za odwołaniem burmistrza. Jestem również gotowy do merytorycznej debaty z Panem Mariuszem Kokocińskim.

/UMGlowno/skrytka

Urząd Miasta w Głownie 2018. Creative Commons - CC BY 3.0