20 listopada 2017

6 7 8 9 10 dzień: 11 12
13 dzień: 14 15 dzień: 16 17 18 19
  • MAJ – Rodzinny Piknik Biegowy
    MAJ – Rodzinny Piknik Biegowy To impreza plenerowa łącząca sportową rywalizację z aktywnym, rodzinnym wypoczynkiem na świeżym powietrzu. Patronuje jej Burmistrz Głowna. Co roku gromadzi blisko 400 zawodników w wieku od kilku do kilkudziesięciu lat.
    CZERWIEC – Głowno w Projekcie Plażówka
    W sąsiedztwie plaży i kąpieliska na zalewie Mrożyczka w Głownie funkcjonują boiska do piłki plażowej, z których chętnie korzystają miłośnicy tej dyscypliny sportowej. W roku 2012 Głowno włączone zostało do Projektu Plażówka. Od tej chwili kolejne edycje turnieju odbywają się również w ramach Projektu Plażówka.
    SIERPIEŃ – Święto Miasta
    Obchody Święta Miasta. Od roku 2012 odbywają się w formule jednodniowej. Impreza ta łączy koncerty gwiazd muzycznych z piknikiem i atrakcjami dla całych rodzin. Impreza ta przyciąga rokrocznie nad głowieńską Mrożyczkę kilka tysięcy osób, wśród nich nie tylko mieszkańców Głowna i najbliższych okolic, ale także mieszkańców dalszych zakątków Regionu Łódzkiego i kraju.

Oświadczenie Burmistrza Głowna

W związku z prowadzoną od kilku dni na portalu społecznościowym Facebook nagonką na Burmistrza i obraźliwymi, kłamliwymi wpisami autorstwa m.in. Prezesa Fundacji Swoboda Pana Mariusza Kokocińskiego, wzywam ich autorów do niezwłocznego zaprzestania posługiwania się kłamstwami i insynuacjami.

Ani Ja, ani żaden z podległych mi pracowników bowiem, nie podejmowaliśmy jakichkolwiek działań przeciwko Przychodni Swoboda, ani przeciwko prowadzącej ją fundacji.

Pan Kokociński kłamie podając opinii publicznej, że burmistrz w piśmie do Inspektoratu Budowlanego wyraził tezę, iż obiekt przy ul. Sosnowej, w którym znajduje się przychodnia i ZOL nie spełnia wymogów na działalność medyczną. Pismo, jakie skierowane zostało do PINB powodowane było wyłącznie zapowiedzią kontroli ZOL funkcjonujących na terenie woj. łódzkiego pod kątem bezpieczeństwa p.poż. w związku z tragicznym w skutkach zdarzeniem, do jakiego doszło wcześniej w podobnej placówce pod Pabianicami (skan pisma do pobrania u dołu strony). Nie ma w nim słowa o Przychodni Swoboda. Jeśli zatem Fundacja Swoboda i jej prezes - Pan Kokociński - mają jakiekolwiek problemy z jej  dalszym funkcjonowaniem, to jest to wyłącznie efekt decyzji podejmowanych właśnie przez Prezesa i Zarząd Fundacji. I burmistrzowi nic do tego.

Przypomnę, że Fundacja Swoboda prowadzi działalność gospodarczą, a zatem – czy się to komuś podoba czy nie - ciążą na niej stosowne ustawowe obowiązki. Jeśli ich dopełnia, nie powinna się o swą przyszłość obawiać. Jeśli nie – sama jest sobie winna i sama ponosi odpowiedzialność wobec swych pacjentów. Proszę zatem przed swymi pacjentami nie zasłaniać się burmistrzem.

Nieprawdą jest, że – jak rozpowszechnia Pan Kokociński – w roku ubiegłym miasto przekazało Remedium rzekomą dotację w wysokości 750 tys. zł.

W roku 2015 miasto nie przekazało spółce miejskiej Remedium żadnych pieniędzy. W 2013 za zgodą Rady Miejskiej w Głownie, sfinansowaliśmy termomodernizację budynku przychodni Remedium, który to budynek jest własnością Gminy Miasta Głowno, a Remedium płaci nam czynsz za jego użytkowanie. Na ten cel wydaliśmy 254.648,99 zł . W roku 2014 dostosowaliśmy obiekt do potrzeb osób niepełnosprawnych montując windę za 250.628,24 zł (dodatkowo pozyskaliśmy na ten cel 96.529,04 zł z PFRON). Od roku 2010 Gmina Miasta Głowno posiada udziały w spółce Remedium o wartości łącznej 710.350 zł. Jest to majątek trwały gminy.

Pan Kokociński kieruje bezpodstawne zarzuty pod moim adresem nie po raz pierwszy.

Twierdził np., że bezskutecznie prosił mnie o poparcie starań ZOL Medical o uzyskanie kontraktu z NFZ. Kłamstwa te Pan Kokociński przekazał 17 grudnia 2015 miejskim radnym na posiedzeniu komisji oświaty, w którym nie mogłem uczestniczyć. Dementowałem je na sesji 30 grudnia 2015 r. To nie Pan Kokociński, ale Prezes Zarządu Medical Sp. z o.o. zwróciła się do mnie z prośbą o pomoc w uzyskaniu kontraktu NFZ na usługi świadczone w ZOL. W efekcie w dniu 19 marca 2015 r. zwróciłem się  pisemnie do Pani Jolanty Kręckiej – Dyrektor Łódzkiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ w tej sprawie. Podnosiłem, że usługi pielęgnacyjne i opiekuńcze w ramach opieki długoterminowej świadczone w Głownie i ich finansowanie w ramach kontraktu z NFZ są szczególnie potrzebne i zasadne. Odpowiedź NFZ  w tej sprawie przyszła 5 maja 2015 r., o czym również poinformowałem Prezes Medical Sp. z o.o. Sprowadziła się ona do tego, że środki finansowe przeznaczone wówczas na zabezpieczenie długoterminowej opieki zdrowotnej w zakresie wskazywanym przeze mnie. zostały rozdysponowane i ŁOW NFZ nie mogłem przychylić się do mojej prośby o ogłoszenie postępowania konkursowego. Jednocześnie NFZ poinformował mnie, że w przypadku posiadania przez ŁOW NFZ środków finansowych, możliwe będzie ponowne rozważenie mojej prośby.

Jeszcze raz wzywam do zaprzestania oszczerstw, a jeśli ktokolwiek uważa, że jako burmistrz i funkcjonariusz publiczny popełniłem jakiekolwiek przestępstwo, zachęcam do poinformowania o tym niezwłocznie organów ścigania.

Oświadczam, że od początku pełnienia funkcji burmistrza kieruję się podstawowym zobowiązaniem, by wobec mieszkańców działać uczciwie, bezstronnie i przestrzegać prawa. Jeśli komuś się to nie podoba, to trudno. Nikt kto chciałby łamać przepisy i swymi działaniami negatywnie wpływać na codzienne życie Miasta i jego Mieszkańców nie może oczekiwać, by Grzegorz Janeczek jako burmistrz Głowna miał dopuszczać bądź tolerować takie zachowania. Powoływanie się przez kogokolwiek na znajomość z burmistrzem, bądź oczekiwanie wdzięczności za mniej lub bardziej wyimaginowane „zasługi” wobec niego jest więc bezcelowe, a przede wszystkim narusza prawo i jest niegodne. Wielokrotnie dawałem już przykłady, że żadne pozaprawne i nieformalne względy nie wpływają na podejmowane przeze mnie decyzje.